22.11.2010 г.

Ще отглеждате ли соя?

Какво е соя?

Соята е бобово растение. На латински се нарича - Glicine hispioja (Moench) Maxim. Родината и е Китай. Носи името си от Китайската дума "Соу", което значи "голям боб". Наред с ориза, соята е най-важната храна за народите от Източна Азия.

Соята е най-евтиният източник на висококачествен растителен белтък. Съдържа осемте незаменими аминокиселини, необходими за прехраната и здравето на човека.

Стратегическа култура.

Соята е растение, старо като света. Един от начините да се изхранят всички жители на планетата е да се отглеждат културите с висока хранителна стойност. Четири са признати за най-важни и стратегически за света:
  • пшеницата, 
  • царевицата, 
  • люцерната, 
  • соята.


Възможност за доходи.

Ако се занимавате със земеделие, трябва да знаете, че соята е една селскостопанска култура, която не е разпространена у нас. Това е култура, която има толкова достойнства, че трябва да се разпространи повече и да се отглежда с внимание и грижи. Тя може да Ви донесе много добри и постоянни доходи. Още повече, че има фирми които ще изкупят вашето производство така, както в Родопите се изкупува тютюнът.
------------------------------------------------

Няма коментари:

Публикуване на коментар