25.01.2011 г.

Надомното производство на зеленчуци

Възможно ли е надомното производство на зеленчуци?

Много зеленчуци можете успешно да отглеждате в домашни условия през цялата година. По стелажи или первази край прозорците, а от пролетта до есента - и по терасите можете да култивирате най-различни растения, обогатявайки по този начин рациона си през цялата година с храна богата на витамини и микроелементи.


Най-често в домашни условия се отглеждат краставички, домати, чушки, спанак, маруля, лук, чесън, магданоз и даже тютюн. За целта е необходимо предварително да си подготвите почвена смес и подхранващи съставки, подобно на тези, които се използват за отглеждане на цветя, в т. ч. дървесна пепел, стърготини, торф.

Надомното производство на зеленчуци
Надомното производство на зеленчуци

Използват се различни видове съдове - керамични, пластмасови, дървени, кофички от кисело мляко или сокове, бутилки от минералана вода и др.


Необходими са Ви също термометри - в стаята и на балкона за наблюдение на вътрешните и външните температури; лампи за доосветяване на растенията, особено през зимния период, но и през останалото време, ако имате растения, разположени далеч от прозорците.


С аптекарски везни или с мерителни лъжички и чашки можете да определяте количеството на подхранващите смеси и торовете.


Подгответе още и лопатки, сито за почвените смеси, колчета за пикиране и пресаждане, малка лейка, пулверизатор (празна бутилка от почистващ препарат), малка вила за разрохване на почвата, ножове, полиетилен за покриване на сандъчетата с разсада, хартия за засенчване на растенията през горещите дни, колчета и канап за привързване.


При отглеждане на зеленчуци вкъщи трябва да отчитате ограничената площ, ниската осветеност, а също и някои специфични изисквания на отделните култури.


Най-добре е да разполагате растенията в близост до прозорците обърнати на изток, юг и запад. Светлолюбивите растения поставяйте отляво на източните и отдясно на западните прозорци.
Полезната площ пред прозорците можете да увеличите с добре закрепена широка дъска, а за постигане на по-голяма интензивност използвайте стелажи с полици през 30 -40 см.


За отглеждане на малките растения се използват малки и плитки съдове, а за големите - големи и дълбоки съдове (метални кутии от сирене, 5 или 8 литрови бутилки от минерална вода).
За отглеждане на разсад си приготвяйте торфени блокчета чрез специално сковани за целта решетести сандъчета с подвижни дъна под всяка кутийка (за по-лесно изваждане на блокчетата).

При подбора на съдовете отчитайте нуждите на конкретното растение. Например за краставичките са нужни съдове с обем от 5 до 8 литра, за нискораслите домати - 5 л., за високораслите домати - 8 - 9 л.


За оттичане на излишната поливна вода съдовете трябва да имат малки отвори по дъното, като при използване се поставят в тавички за да не наводните стаята си.А за да не се подпушват отворите, по дъното на съдовете правете дренаж от дребни камъчета и керимидки, след което насипвайте почвената смес.


Добре е металните съдове да обвивате в хартия, понеже през лятото на слънце те бързо се загряват, а през нощта бързо се охлаждат.


Новите съдове промивайте с разтвор на сода, а използваните с гореща вода и сапун, след което ги дезинфецирайте с подходящ разтвор.


Почвената смес приготвяйте предварително от плодородна градинска почва, смесена с прогнили листа, торф, едрозърнест пясък и съхранявайте на подходящо място в мазето или на терасата. За да е еднородна, почвата смесвайте я добре и след това я пресявайте през едро сито.
За отглеждане на растения през зимните месеци голямо значение има допълнителното осветяване. 

За целта използвайте луминисцентни осветителни тела с мощност 40 W, като ги разполагате в близост до растенията - странично стоящи, странично висящи или висящи над самите растения. Могат да се използват и обикновени електрически крушки с мощност 100 - 150 W на 1 кв. м. Доосветяването се прави в сутрешните часове и вечер, но ако  растенията се отглеждат само на изкуствено осветление, то неговата продължителност трябва да е 12 - 18 часа. 


В хладните жилища или стаи, където е трудно да се поддържа оптимален режим на топлина и влажност, за младите растения могат да се използват мини парници - за целта сандъчетата се покриват с полиетилен, поставен на подходяща конструкция.


За удобство е добре да разполагате с маса в близост до отглежданите растения. На нея ще извършвате пикировката (пресаждането) и разсаждането, както и др. дейности, свързани с отглеждането. 


С цел закаляване на разсада и младите растения е добре през деня да ги изнасяте на открит въздух (на терасата) или да си изготвите специална конструкция на релси, по която през деня ще избутвате растенията навън от прозореца, а вечер ще ги прибирате навътре.
Зеленчуци вкъщи могат да се отглеждат по различни начини: от семена, от разсад, чрез доотглеждане на растения, взети от градината.


От семена се отглеждат обикновено лук, чесън, магданоз, марули. Чрез разсад се отглеждат домати, чушки, краставички. Есенно доотглеждане вкъщни условия се прави на домати, чушки, патладжан, цветно зеле и др., които при отглеждане в градината не са успели да дадат реколта. В този случай растенията, с пръстта около корените, се пресаждат в големи съдове за доотглеждане. Реколтата се формира за сметка оттока на хранителни вещества от листата и стеблата на растението.


Възползвайте се веднага от тази технология за да осигурите целогодишно трапезата си с пресни зеленчуци.


В момента разполагаме и с подробни конкретни технологии за отглеждане на краставички, домати, чушки, грах, фасул, маруля, спанак. При желание от Ваша страна, можете да заявите всяка от тях с писмо свободен текст и такса от 15 лв за всяко растение, преведена по известния Ви вече начин.
------------------------------------------------

Няма коментари:

Публикуване на коментар