11.11.2010 г.

Червените (калифорнийски) червеи ще спасят Земята.

Жителят на Дортмунд Петер Лудвиг е милионер от червеи. 

Но неговите милиони не са вписани в банковия му влог, а са скрити в земята. В градински участък с големина един декар живеят три милиона червеи, а техният „стопанин", 69-годишният Петер, който е бивш търговец, ги продава рядко и без желание. 

Преди няколко години той открил статия за земните червеи, от която с изненада научил, че на нашата планета нито едно друго същество не е в състояние така ефективно да преработва различните биологически отпадъчни продукти, да подобрява и да разрохква почвата.
 

Ферма за производство на хумус.

Това до такава степен поразило любознателния дортмундец, че решил да се залови с една необикновена работа — да създаде ферма за производство на хумус. „Гъските са спасили“ Рим, а червеите ще спасят Земята", твърди „червейният професор", както шеговито го наричат неговите приятели и познати. Лудвиг пък им доставя продукцията на своята ферма. 

Ползи от червените червеи.

Растенията, засадени в подобрената от червеите почва, се развиват така бурно, сякаш са били поливани с „жива вода". Доматените насаждения например израстват до три метра! Хумусът не изисква някакви допълнителни подобрения, така че няма проблеми с нитратите. И накрая, подземните санитари - червеите лекуват почвата, като я освобождават от вредните химически вещества — пестициди, хербициди, и токсичните серни съединения.
---------------------------------------------------

Няма коментари:

Публикуване на коментар